Vrijstadmarkt - kerst & winter 2017  “Lichtjes aan de Lek”

In het weekend van 15,16 & 17 december 2017 vindt alweer de 12de Vrijstadmarkt plaats met de vierde editie van de Kerstmarkt "Lichtjes aan de Lek". Naar goed voorbeeld van de beste kerstmarkten zal Culemborg met de prachtige historische binnenstad er met extra lichtjes en kerstversiering nóg mooier uitzien. Het middelpunt van de stad, wordt omgetoverd tot een winterparadijs met verschillende kerstbomen, kleurrijke kraampjes, (kinder)activiteiten en live muziek.

Het doen van kerstinkopen en het proeven van de kerstsfeer is dit jaar extra feestelijk in het oude centrum van Culemborg. Het is namelijk meteen ook de aftrap van het jubileumjaar waarin gevierd wordt dat Culemborg 700 jaar geleden stadsrechten kreeg.

Daar sluit de Vrijstadmarkt zich graag bij aan met kramen en stands vol unieke cadeau en mode artikelen, winterhuisjes, ambachten, lokale producten, kinderactiviteiten, proeverijen, live cooking, theater, glühwein en winterbier van de lokale Vrijstad brouwerij,

De cafés en restaurants op de Markt en Varkensmarkt hebben samen met foodtrucks en hout gestookte keukens gezellige terrassen. Door de hele binnenstad staat een variëteit aan verlichte marktkramen met leuke, lekkere en aparte (Kerst) producten. Op verschillende plaatsen is live muziek te zien en te horen. Maar ook dansvoorstellingen voor jong en oud, koren gezang, straattheater, bands, akoestische optredens of spontaan een “Spaanse” kermis geflankeerd door vuurkorven en kaarslicht.

Een van de hoogtepunten is dat er dit jaar geprobeerd worden om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor 3fm Serious Request. Culemborg krijgt namelijk dit jaar zijn eigen Glazen Huis waarvoor aandacht zal zijn in lokale media en waarin iedereen kan samenwerken om een bijdrage te leveren: scholen, ondernemers, inwoners, jong & oud.
Uiteraard komen ook verschillende andere goede doelen aanbod.

Voor de kinderen is er op de Varkensmarkt met een open circuspiste, een nostalgische kop van jut en een kinderkaravaan met vintage spelletjes veel te doen.

De Vrijstadmarkten zijn een doorslaand succes. De sfeer is uniek, en trekt daardoor veel mensen.
Bij goed weer ruim 10.000 bezoekers (zonder lange rijen) en staan er gemiddeld 65 deelnemers op de Markt, Tollenstraat & Varkensmarkt.Programma kort:

Vrijdag 15 december 2017
17:00 - 21:00 uur Opening van “De lichtjes boom” (Varkensmarkt)

Zaterdag 16 december 2017
10:00 - 21:00 uur Lichtjes aan de Lek & Jubileummarkt C`700  (Varkensmarkt en Markt)

Zondag 17 december 2017
12:00 - 18:00 uur Vrijstadmarkt “Lichtjes aan de Lek” (Hele binnenstad)

* Deel opbrengst van Lichtjes aan de Lek activiteiten ten bate van Glazenhuis Culemborg!

Geheel programma (in ontwikkeling)

Vrijdag 15 december-2017

Varkensmarkt
17 - 21 uur      -  Straat/Buitenoptredens ( theater & akoestische muziek)
                           met o.a. Roland en Adriane Dickens.
17 - 21 uur      -  Verkoop lichtjes tbv Glazenhuis Culemborg
vanaf 17 uur    -  Samen eten - Winterse kramen en huisjes met stamppot, warme soep, glühwein en chocolade
19 uur             -  Opening van “De lichtjes boom” Culemborg door Klaas Drupsteen.

Oud Katholieke kerk
17 - 20  Kerststallen expositie

Zaterdag 16 december 2017

Varkensmarkt
10 - 17          -   Zaterdagmarkt in kerstsferen
14:30            -   Kaarsvet & Fakkels. Zelf fakkels en kaarsvet maken en dan aansluitend fakkeltocht bij door de Molen ons Kindercentrum (bolderburen)
vanaf 17 uur  -   Samen eten - Winterse kramen en huisjes met stamppot, warme soep, glühwein en chocolade
16 tot 21 uur  -   Rock & Roll winter BBQ met Live optredens in verlichte kiosk tent

Oud Katholieke kerk
10:00 - 18:00 Kerststallen expositie

MarktJubileummarkt Culemborg 700
10 - 16 uur

In 2018 viert Culemborg dat de stad 700 jaar stadsrechten heeft. Op het programma staan meer dan zestig grotere en kleinere evenementen en activiteiten. Om u alvast een indruk te geven wat er allemaal wordt georganiseerd, is er op zaterdag 16 december 2017 een jubileummarkt. In ongeveer 30 kraampjes en 1 podia laten de organisatoren zien, wat u in 2018 kunt verwachten. Het belooft een leuke, gezellige en informatieve markt te worden, met dans, muziek en sport.

Check : culemborg700.nl/

Zondag 17 december 2017

Naast ruim 70 hoogwaardige kramen/stands (zie deelnemers)
Troubadour Bjorn van Rozen loopt rond door de hele binnenstad.

Locatie : Varkensmarkt

Podium -  Kiosk tent 

12:00 - 18:00  Programma
12:00 - 18:00  Achtergrondmuziek
12:30 - 13:00  Prove-IT “Theaterkoor”
13:15 - 13:30  Esmee en Debora
13:45 - 14:30  Zanggroep Effair
14:45 - 15:15  Prove-IT “Theaterkoor”
15:30 - 16:00  Opera zangeres Helene Kalisvaart
16:00 - 17:00  Antje Herber & Friends
                      Flamenco,Muziek & Dans bij het vuur ..

17:15 -  17:30 L.O.F. Dance Crew op podium en bij het vuur 
afsluitend        Frans & Bert (2 stemmig americana)

12:00 - 17:00 Kinderactiviteiten door circus snor.
                     Circus open piste, Kop van Jut en vintage spelletjes (o.a. eendjes vissen, blikwerpen, coconut shy en een Buzz spiraal)

Oud Katholieke kerk
12:30 - 18:00 Kerststallen expositie
16:15 - 17:00 Gooise Mannenkoor 9+

Markt Podium -  Kiosk tent 
12:00 - 18:00  Achtergrondmuziek
12:30 - 13:15  Sharp (Talentvolle coverband uit Tiel)
13:30 - 14:15  Gooise mannenkoor 9+
14:30 - 15:15  Blend-it 
15:30 - 16:00  Prove-IT “Theaterkoor”
16:00 - 16:15  L.O.F. DanceCrew                                                                                                                                                                        
16:15 - 16:45  Vrouwenkoor OtherWise                              
afsluitend        L.O.F. DanceCrew 

het Weescafe Culemborg
12:00 - 14:00 Gooise Mannenkoor 9+
---

ACHTERGRONDINFORMATIE PROGRAMMA

De Vrijstad drukker is zaterdag en zondag aanwezig. '
De “stadsbode” voor het jubileumjaar!Wij zijn een mobiele zeefdrukkerij die ter plekke drukwerk maakt en informatie verspreid over “700 jaar Culemborg stadsrechten” en het jaar dat komen gaat. Onze stad heeft een rijke geschiedenis en een nog mooiere toekomst. Wij willen samen deze toekomst instappen en de culturele activiteiten in de
schijnwerpers zetten.De rode draad in dit geheel is een exclusieve bedrukking op een blauwe katoenen tas. Deze “blauwe lap” is een geschenk en zal gratis worden aangeboden door de Culemborger voor de Culemborger. We hopen dat de blauwe tas een positieve aanwezigheid gaat worden in het Culemborgse straatbeeld en bijdraagt aan een schone en duurzame toekomst voor ons allemaal.

In het jubileumjaar zullen wij op verschillende locaties te vinden zijn om de Culemborgse cultuur aan de grote klok te hangen, informatie te verschaffen en een platform te bieden aan iedereen die iets moois kan maken en daarover iets wil zeggen. Bij elk evenement is er een blauwe tas met een nieuw ontwerp te krijgen vol informatie over wat cultureel Culemborg te bieden heeft.

Dus, ben je op zoek naar een goed gevulde culturele agenda voor de komende tijd, dan zien we je graag bij de bakfiets van De Vrijstad Drukker!
Als je iets wil meegeven in de blauwe tas over een culturele activiteit die je zelf gaat ondernemen, neem dan contact op met Arjan Middelkoop
(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

Varkensmarkt

PROVE-IT

Prove It is een koor met ambitieuze zangers en zangeressen, die zich ontwikkelen onder begeleiding van dirigent Jan Tornij.
Sinds 2000 brengt Prove It ongeveer elke twee jaar een show op de planken. Het koor wordt daarbij uitstekend begeleid door professionele muzikanten.
Inmiddels is het a-capella repertoire dermate uitgebreid dat ook op (straat-)festivals opgetreden wordt. Een groot deel van de nummers is speciaal voor Prove It gearrangeerd door professionals uit het muziek-vak. Dat zorgt voor verrassende, compleet nieuwe songs. Maar ook reeds zeer bekende nummers worden van een onverwacht nieuwe twist voorzien. Prove It streeft ernaar om de grenzen van muzikaliteit verder op te zoeken. Gecombineerd met de intimiteit van het directe contact met het publiek, worden bijzondere emoties opgeroepen.
Het koor is nu druk aan het repeteren voor hun nieuwe show “In a lifetime” die op 26 & 27 mei 2018 gaan plaatsvinden in de Binder te Leersum.

Hou hun site en FBpagina in de gaten.

--

ESMEE EN DEBORA

Ik ben Esmee, ik ben 14 jaar en mijn hobby is zingen. Ik zit nu ongeveer 3 jaar op zangles bij Judith van den Dool in Culemborg, waar ik ook woon.
Ik hou al m’n hele leven heel veel van zingen en daarom wilde ik ook op zangles (ook omdat mijn oma zangeres was).
Met de zangles heb ik al wel vaker opgetreden voor een aantal mensen. Op school deed ik samen met een pitch mee aan het cultuurfestival (optreden voor ouders en kinderen van de school), ik had toen een solo. Later heb ik ook een nummer gezongen op een 50-jarige bruiloft.
Ik zing vooral rustige nummers maar ook wel eens popnummers. In de loop van de jaren heb ik veel bijgeleerd en is zingen echt mijn passie geworden.
Ik zing zondag een aantal solo’s en een duet met Debora.

 

--

Zanggroep EFFAIR
Effair, een zanggroep van 7 enthousiaste vrouwen uit Geldermalsen, Tricht en Buurmalsen, die meerstemmig a capella zingen. Wij zingen allemaal al jaren in verschillende andere combinaties en zijn een paar jaar geleden bij elkaar gekomen in Effair. Het repertoire laat zich niet vangen onder één noemer en is zeer gevarieerd: Nederlands-talige nummers van o.a. Laïs, popmuziek (Sting, Beatles, Neil Young, Bette Middler e.a.) en volksmuziek. Genieten van het samen zingen staat voorop en dit brengt ons (soms met behulp van een vocale coach) tot mooie uitvoeringen van de nummers.


--

HELENE KALISVAART
De zingende serveerster van Pasta e Basta en de straat sopraan!

Klik hier en hier voor 2 filmpjes.


--

ANTJE & FRIENDS 
ZAMBOMBA - Spaanse kerstmis met flamenco danseres en zangeres Antje Herber en Jurgen Rijkers.
Sinds een aantal jaren worden de Culemborgse kaarsjesavonden en de "Lichtjes aan de Lek" verrijkt door de "Zambomba". Rondom een vuurtje zingt Antje Herber ook dit jaar weer uitbundige Zuidspaanse (flamenco) liedjes, samen met haar flamenco koor "Coro Zzoniquete" en alle enthousiaste passanten.  De liedjes worden begeleid met klappen, tikken, roepen, ratelen, rinkelen, door je eigen lijf in te zetten en met alles wat ter plekke aanwezig is - glazen, flessen, keukengerei. Iedereen kan zijn muzikaal steentje bijdragen. In Nederland zijn deze liedjes o.a. populair geworden omdat ze ipv ingetogen heel vrolijk, uitbundig en baldadig de geboorte van het kindje Jesus bezingen, en zo een heerlijke boost aan de winterse energie geven.


Kijk ook op deze en deze sites.

-
-

L.O.F. DANCECREW
L.O.F. DanceCrewbrugklasser Nienke Bos vraagt voor een schoolopdracht samen met haar vriendinnen Femke, Nienke en Wies aandacht voor Spieren voor Spieren:

een actie van het Prinses Beatrix Spierfonds om geld in te zamelen voor kinderen met een spierziekte.
L.O.F. DanceCrew en gastdansers zetten daarom zoveel mogelijk spieren in beweging tijdens een gedanste ode aan kinderen met een spierziekte.
Omdat we aandacht willen voor deze helden, die elke dag het beste ervan maken zonder zicht op een beweegvrije toekomst.
Er is natuurlijk ook de mogelijkheid om te doneren bij de kraam van Nienke, Femke, Nienke en Wies.
Wij willen aandacht, dus kom kijken!
En wil je meedansen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Mede mogelijk door PAS DE CHAR en Gunther’s Family Fit

 --

FRANS & BERT
Info volgt

--

Markt

SHARP
Is een coverband uit Tiel, bestaande uit 5 enthousiaste leden. Met Lara als zangeres, Lika als backingvocal, Martijn op gitaar, Dave op piano, Bouke op basgitaar en Jan op drums/percussie. Sharp speelt covers van onder andere Michael Jackson, Maroon5 en Alanis Morisette. De muziekstijlen die ze spelen zijn uiteenlopend van pop tot rock en van hardrock tot blues. Met Sharp op de planken is elke cover een feestje! 

--

GOOISE MANNENKOOR

Kerst in Culemborg. Kerstmarkt in uw  historische stad. Van horen zeggen weten we dat Culemborgers graag meezingen. Dus: Culemborgers zing met ons mee. Eén van de Culemborgers doet dat al, omdat hij lid is van ons: MANNENKOOR 9+. Nu u nog: zing mee met Mannenkoor 9+ op 17 december: Jingle bells, Away in a manger. Nu zyt wellekome e.a. Of luister naar het mooie vier-stemmige lied: Dormi,fili. Wij komen uit de Gooi en Eemstreek en vinden het een eer in uw mooie stad samen met u te kunnen zingen.

--

BLEND-IT

Blend-it 4 is een vocalgroup bestaande uit Liset van Hoorn, Juliette Reuzer, Tom Mordang en Dennis van den Tillaart; vier professionele zangers en zangeressen die elkaar kennen van het conservatorium in Tilburg en een passie delen voor Vocal Jazz. Ze zingen o.a. graag up tempo swing-jazz en fijne close harmony arrangementen van o.a. Darmon Meader.   

 Afgelopen jaar deden ze mee aan de Aarhus Vocal Competition en kregen de kans om masterclasses te volgen bij een van hun muzikale helden: The New York Voices. Naast wedstrijden zingen verzorgen de leden van Blend-it 4 regelmatig huiskamerconcerten in Tilburg en omstreken, maar zingen ze ook graag buiten Brabant. Dit keer zingen ze op de kerstmarkt in Culemborg.

Benieuwd hoe dat klinkt? Kom dan luisteren!

 

--

VROUWENKOOR OTHERWISE

OtherWise beschikt over een breed en gevarieerd repertoire in allerlei stijlen;zowel a capella als begeleid.
Ook wordt er altijd gewerkt aan nieuw repertoire.

 

Ontwerp en techniek: keij-grafisch.nl